Prvá fáza rekonštrukcie centra mesta za 1,1 milióna eur sa skončila

28.06.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 28. júna (TASR) - Prvá etapa rekonštrukcie centrálnej mestskej zóny vo Vranove nad Topľou, ktorá si vyžiadala investíciu v hodnote viac ako 1,1 milióna eur, sa v týchto dňoch ukončila.
Stavebná činnosť bola v priebehu jedného roka zameraná na modernizáciu spevnených plôch, výstavbu oddychových zón, novej okružnej križovatky, ale aj viac ako 70 miest pre parkovanie motorových vozidiel.
"Po niekoľkoročných prípravách sa obyvatelia mesta realizácie úpravy centra konečne dočkali, aj keď si možno mnohí priali, aby sa s ňou začalo aj skôr, " poznamenal na margo ukončenia počiatočnej fázy stavebného projektu primátor Vranova Tomáš Lešo. Ako dodal, od júla 2009 sa v mestskej lokalite s názvom realizačný úsek Sever vybudovala pešia zóna s novou dlažbou, cyklistický chodník, vykonali sa sadové úpravy, zmodernizovalo sa verejné osvetlenie a v rámci tvárnicových trás sa do zeme umiestnili rozvody televízie, telefónov, počítačovej siete a mestského kamerového systému.
Do parku pred budovu Slovenskej pošty sa umiestnila kópia súsošia Jána Nepomuckého a Panny Márie s Ježišom, ktorá nahradila pôvodne dielo pochádzajúce z 18. storočia. "Jej autorom je rodák z Vranova Michal Czupil, sme radi, že sa na námestie opätovne vrátila. Zo strany verejnosti je kvôli nemu o túto časť mesta veľký záujem, " konštatoval Lešo. Zároveň poznamenal, že lákadlom tejto lokality sú aj oddychové zóny doplnené o množstvo lavíc na sedenie. Do zrekonštruovanej časti mesta pribudlo aj viacero fontánok s pitnou vodou. Viac ako 50 parkovacích miest sa vybudovalo v blízkosti Slovenskej pošty a 17 za neďalekým nákupným centrom. Vyššiu bezpečnosť a plynulosť dopravy zabezpečujú dve križovatky, a to nová okružná pred bývalým hotelom Rozkvet a zrekonštruovaná pred vranovskou bazilikou minor.
Samospráva sa chce v polovici júla tohto roka pustiť do ďalšej rekonštrukcie centrálnej mestskej zóny. V rámci druhej etapy výstavby s názvom Realizačný úsek Stred sa pristúpi k úprave všetkých povrchov spevnených plôch. Vybuduje sa napríklad cyklistický chodník, vykonajú sa sadové úpravy, nainštaluje sa verejné osvetlenie a položí sa nová dlažba. Stavebné zásahy sa dotknú aj križovatky pri obchodnom dome COOP Jednota, ktorá sa zmení na okružnú.
Na ďalšiu fázu stavebného projektu získala miestna samospráva nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie v hodnote viac ako 1,6 milióna eur, z vlastného rozpočtu použije asi 800.000 eur. "Rátame s tým, že jeho podstatnú časť ukončíme v priebehu tohto roka, parkové úpravy si pravdepodobne ponecháme až na začiatok nového roka, respektíve jarné obdobie, " uzavrel Lešo.
 

Vyberte región